“OKRUŽNO PISMO” HRVATSKOG NARODNOG ODPORA, piše general Drinjanin 3. TRAVNJA 1954.

“OKRUŽNO PISMO” BR. 8/54

Ured Glavnog Tajnika

SVIM POVJERENICIMA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA U SVIETU!

Image preview

U našim smo osobnim vezama mnoge od Vas obaviestili o sliedećim poslovima, a sada dajemo svima na znanje:

 1. Odlučili smo izdati posebni broj “DRINE” o proslavama 10. travnja koje znamo, da se ove godine organiziraju po čitavom svietu gdje Hrvata ima. Lanjske su proslave dolazile, da ih je nemoguće registrirati u jednom redovnom izdanju “DRINE”, pa ćemo zato, i jer znamo, da će ove godine proslave biti  još mnogobrojnije i svečanije, izdati posebno izdanje, da se tako odužimo tom najvećem nadnevku novije hrvatske poviesti. Snaga 10. travnja privukla je mnoge, koji do sada nijesu htjeli shvatiti važnost 10. travnja za prošlost,  a niti za budućnost. Rekli smo lanjske godine u uvodniku “DRINE”, da je 10. travnja naša polazna točka za budućnost. Radi toga pošaljite nam izvješća o svim proslavama, sa svim potrebnim podatcima, fotografijama, imenima itd. Pa i one najmanje proslave, koje hrvatski borci prirede u najužem krugu, gdje ih je jako malo, trebaju biti redistrirani. U slobodnom svietu nitko nas neće progoniti radi 10. travnja, kojeg slave svi Hrvati, koji su slobodni i živi.

 2. Prvi dvobroj “DRINE” za ovu godinu počeo je stizivati u svoja odredilišta i skoro će ga svi dobiti. (“DRINA” br. 1-2 je tiskana u siječnju 1954. na 112 stranica. Mo. Otporaš.) Zavisi mnogo puta o brodu i vezi, ali će doći. Taj je velik i svečani broj posvećen 25 godišnjici USTAŠKOG OSLOBODILAČKOG POKRETA, ima 112 stranica i 40 novih klišeja i poslan je u količinama, da svatko može dobiti taj broj, pun štiva, posvećenog tom velikom nadnevku. Veliki travanjski broj, posvećen BORCIM, KOJI SU GINULI ZA TEKOVINE DESETOG TRAVNJA, biti će takodjer na 112 stranica i skoro će biti i odpremljen. Ukoliko bude mogućnosti razaslati će se nešto i avionski, da ga borci barem vide, dok stignu paketi. Od prošlog brojanismo nikome poslali ni jednog peimjerka avionski, jer nije bilo moguće. “DRINA” je već knjižica, pošđtarina je sve skuplja i potežkoće veće. Božićni praznici, invalidske akcije, briga za svoje itd. ekonomsli su oslabili naše ljude, a na mnoga mjesta ima i bezposlice. Zahvaljujući brizi dviju – triju skupina ipak smo svladali potežkoće i “DRINA” će doskora izaći. (Ovdje general govori o “DRINI” br. 3-5 travanj 1954. koja ima 140 stranica, a ova OKRUŽNICA je pisana 3 travnja 1954., mo. Otporaš.) Mi ponavljamo: tko može neka pomogne, tko ne može, neka traži “DRINU” i neka zna, da radi svojih materialnih potežkoća neće ostati bez “DRINE”.

3. Svugdje u svietu pojačajte veze sa strancima, bilo na kojoj bazi. Poglavnik je poduzeo čitav niz mjera u tom pravcu i vjerujemo, da će ova godina biti sudbonosna. (U travnju 1954. godine iz ove OKRUŽNICE HNO se može uočiti da su odnosi između Poglavnika i Maksa Luburića bili čvrsti i dobri. Sve je počelo ići nizbrdo pojavom sastanka ili sporazuma između dra. Milana Stojadinovića i Poglavnika koncem 1954. i početkom 1955. godine. https://otporas.com/sporazum-pavelic-stojadinovica/ Mo. Otporaš.) Nama je dužnost upozoriti strance, suradjivati sa drugim zarobljenim narodima i organizirati svoje redove. naš Oslobodilački Pokret priprema potrebno i dogadjaji nas neće zateći nepripravne. naša je snaga u prvom redu u nama samima, a znamo da sa komunizmom ne može biti sporazuma, jer bi taj sporazum pokopao slobodni sviet. Budim i mi spremni za rat, jer bez njega nema pobjede nad komunizmom, koji je bio i jest dvostruki neprijatelj Hrvatskog naroda.

Uz naš vojnički pozdrav: ZA POGLAVNIKA I DOM SPREMNI!

Za Hrvatski Narodni Odpor! General Drinjanin v.r.

Stan, dne 3. travnja 1954.

(Ova OKRUŽNICA HNO se nalazi u knjigi “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”, st. 41. O ovoj Okružnici Maks Luburić je govorio, kao Znak Vjernosti Povodom 25 godišnjice Ustapkog Pokreta. Prilažem poveznicu. Mile Boban, Otporaš.)

http://otporas.com/znak-vjernosti-povodom-25-godisnjice-ustaskog-pokreta-1929-1954/


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)