SPORAZUM POGLAVNIKA DR. ANTE PAVELIĆA I MILANA STOJADINOVIĆA 1954.

ČETNIK I USTAŠA PODELILI JUGOSLAVIJU: Pavelić i Stojadinović hteli da razbiju FNRJ!

SPORAZUM PAVELIĆ-STOJADINOVIĆ
http://ČETNIK I USTAŠA PODELILI JUGOSLAVIJU: Pavelić i Stojadinović hteli da razbiju FNRJ!
3/02/12

Bog! Mrginjdžija,

Evo me opet. Kako ćeš i vidjeti odakle je ovo. Iz Wikipedije. Mnogo se je reklo o ovim Poglavnik-Stojadinović sporazumu. Osobno sam pročitao mnogo različitih stvari i komentara. Spreman sam povjerovati najviše što je o tome pisao general Drinjanin u pismima svojim suradnicima u to vrijeme. Koliko je meni poznato, upravo poradi tog sporazuma general se je sukobio sa Poglavnikom do te mjere da mu je on osobno povratio sva vojnička odlikovanja…Kada o tome govore i pišu članovi HOP-a i Domobranci, onda je stvar sasvim drugačija. Oni, naime, tvrde da je generala Drinjanina Poglavnik isključio iz ustaških redova i HOP-a, što ne odgovara istini.

Ako dragi Bog dadne i to će doći na svijetlo dana u punoj svojoj formi i istini. Svakako treba imati zemljovidnu kartu Hrvatske pri ruci kada se ovo gleda i tek onda uspoređivati sa ovim takozvanim sporazumom. Inčije dolazi do zabune, te iz te ili tih zabuna dolazi do nesporazumjevanja. Svakako i takova Hrvatska bi bila veća od današnje Hrvatske, tj. RH. Dragi Mrginjdžija za vjerodostojnost ovog opisa prilažem ti dvije slike istog časopisa IZBOR br. 10. srpanj 1954. Časopis IZBOR br. 10. 1954., slika EVA PERON i druga slika

                                           image.png
strana četiri (4)
                                     Časopis IZBOR br. 10.st. 4 

U jednom od ovih časopisa koji je izlazio u Buenos Airesu a kojeg su bili urednici Josip Subašić i Nikola Perić je bio opis sastanka između dr. Milan Stojadinović i Poglavnika dr. Ante Paveliće. Sastanak je bio u kući dr. Milana Stojadinovića, razgovor je vodio Josip Subašić, gdje se je pila, kako je to Josip Subaši opisa srpska šljivovica i dijelila Bosna između Srbije i Hrvatske. Na to je odmah reagirao Maks Luburić i napiosao jedno Okružno pismo s naslovom: POZOR USTAŠE PRODANO JE POLA BOSNE. Prilažem link.
                https://otporas.com/pozor-ustase-prodano-je-pola-bosne/

Pozdrav. Bog! Mile Boban, Otporaš.ČETNIK I USTAŠA PODELILI JUGOSLAVIJU: Pavelić i Stojadinović hteli da razbiju FNRJ!

Sporazum Pavelić-Stojadinović

Sporazum Pavelić-Stojadinović je bio dogovor između bivšeg Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, dra. Ante Pavelića, i sveučilišnog profesora i političara iz Kraljevine Jugoslavije, doktora Milana Stojadinovića. Potpisan je krajem 1954. godine u Buenos Airesu, Argentina.

Odredbe sporazuma | Reakcije na sporazum |Literatura | Izvori

Sporazum je predviđao razbijanje Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) i njen raspad na tri neovisne države: Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.
Pavelić i Stojadinović su u hrvatskom i srpskom emigrantskom tisku branili ovaj antikomunistički savez (obje emigracije nisu priznavale legalnost Titovog režima u Jugoslaviji) kao novi srpskohrvatski sporazum koji bi zamijenio zastarjeli iz 1939., koji su potpisali Vladko Maček i Dragiša Cvetković.

Granice

Kao granica između Slovenije i Hrvatske uzeta je već postojeća u FNRJ, jer se sporazum ticao srpskohrvatskih odnosa i nije se bavio slovenskim pitanjem. Sporazumna granica Srbije i Hrvatske od sjevera prema jugu između Hrvatske i Srbije bila bi sljedeća:
Granica je trebala pratiti već postojeću između SR Hrvatske i SR Srbije (SAP Vojvodine) do rijeke Save i granice sa SR Bosnom i Hercegovinom. Zatim je granica trebala pratiti rijeku Savu od njezinoga ušća i rijeke Bosne. Potom je granica trebala ići rijekom Bosnom, a zatim u produžetku linije njenog donjeg toka planinskim vrhovima do početka donjeg toka rijeke Neretve, i potom tim tokom do Jadranskog mora. Na ovaj bi način Bosanska Krajina pripala Hrvatskoj, dok bi najveći dio središnje sa istočnom Bosnom, istočna Hercegovina i južna Dalmacija pripala Srbiji (uključujući Sarajevo i Dubrovnik).

Sporazum je predviđao mirno preseljenje (uz razmjenu imovine) svih Srba koji bi se zatekli u okvirima Hrvatske, te svih Hrvata (u današnjem smislu) Bošnjaka koji bi se zatekli u okvirima Srbije (svi govornici tada službenog srpskohrvatskog jezika islamske vjeroispovijesti uzeti su kao Hrvati; ovo znači da bi i slavenski muslimani današnje Srbije i Crne Gore bili razmjenjeni za Srbe na osnovu sporazuma).
Makedonija nije spominjana, ali se može pretpostaviti da ju je Stojadinović zamišljao u okvirima Srbije.

(Ovo je potrebno znati kako bi se povijestna uloga ili povijestne uloge prvog predsjednika RH dra. Franje Tuđmana i prvog poglavara Hrvatske Države Poglavnika dra. Ante Pavelić mogle istinito ocijeniti koje su nagodbe bile Hrvatima bolje: Poglavnikove s drom. Milanom Stojadinovićem ili Tuđmanove s Milođevićem i drugima. Da bi se donekle moglo doći do istinite ocijene, svakako treba uzeti u obzir ODRAZ VREMENA u kojem se je živjelo i politički i nacionalno djelovalo. Nemojmo na pamet lupati i udarati po onoj: Udri ga nijeti ga majka rodila. 

Mile Boban, Otporaš.)


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)