POVIJESTNA SVIJETLOST DESETOG TRAVNJA VJEČNO SVIJETLI NAD HRVATSKIM NARODOM

POVIJESNICE

Ronald Reagan proglasio je 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti

  

Na ovoj sliki je s lijeva Inj. Nikola Kirigin, Chargin, Tadija Pavić, oba iz San Jose, Kalifornija i tada, mislim 1967. godine guvernor savezne države Californije i od 1981-1989 godine 40ti predsjednik SAD Donald Reagan. Poznavao sam i bio prijatelj s Nikolom Kirigin i Tadijom Pavić. Novina OBRANA je donijela par slika s tog sastanka kada je delegacija Hrvata Hrvatskog Doma u San Francisku na čelu Inj. Nikole Kirigin, Chargin podnijela molbu guverneru Californije Donaldu Reagan-u da prizna hrvatski državni praznik Deseti Travnja, što dolje priloženi P R O G L A S = P R O C L A M A T I O N potvrđuje. Što začuđuje na dolje priloženoj kopiji Proglasa je to da je netko nehotice ili namjerno izostavio cijeli Proglas, popolio državni grb države Californije kako se nebi vidjela godina i datum kada je to bilo.

Tada sam živio u Parizu i koliko se sjećam iz novine OBRANA da je na ovoj sliki bilo više Hrvata i jedna Hrvatica s njima. Pošto se za sada nalazim na putu, to ću provjeriti kada dođem kući, jer posjedujem skoro, skoro sve novine OBRANA, i ako ustreba popuniti ću ovaj povijestni napor Hrvatica i Hrvata iseljene Hrvatske koja je svojim nesebičnim radom i velikom ljubavlju za Hrvatsku promicala istinu o DESETOM TRAVNJU, tj. o Hrvatskoj. To ću učiniti kako bi se popunila povijestna istina ove hrvatske delegacije okupljene oko HRVATSKOG DOMA u San Francisku. I koliko se sjećam da je VUS, tj. Vijesnik u Srijedu pisao povodom ovog Donalda Reagan Proglasa o Desetom Travnju, prikazali Donalda Reagan na konju kako galopira a tragove konjskih kopita prikazali s “U” slovom naopačke kako krv teče iza svake kopite, tj. “U” slaova. Mile Boban, Otporaš.)

“Svijet se 5. lipnja 2004. oprostio od Ronalda Reagana, 40. predsjednika SAD-a, koji je posebno je podržavao hrvatski narod u njegovoj borbi za neovisnu državu”, istaknuo je to umirovljenik Nikola Kirigin iste godine u intervjuu za Večernji list.

Kirigin je rodom s Brača, inženjer agronomije, koji je svoj radni vijek proveo u Kaliforniji.

“Hrvati u dijaspori oduvijek su se borili za neovisnu Hrvatsku. Od prvog dana boravka u Kaliforniji uveli smo hrvatski radio, svake godine demonstrirali pred jugoslavenskim konzulatom i puno smo pridonijeli da danas imamo svoju državu. Godine 1966. podržali smo Ronalda Reagana pri izboru za guvernera Kalifornije, a on je bio poznat po tomu da se zalagao za neovisnost malih naroda. No u Hrvatskoj je manje poznato da je još 1968. godine kao guverner Ronald Reagan vlastoručno potpisao Proklamaciju kojom je dan 10. travnja proglasio Hrvatskim danom neovisnosti”, otkrio je Kirigin, pokazavši nam presliku Proklamacije i fotografije snimljene u uredu tadašnjeg guvernera Kalifornije Ronalda Reagana, piše VečernjiList

U znak zahvale hrvatskog naroda, naš je čitatelj Ronaldu Reaganu poklonio zlatnik s likom kralja Zvonimira.

“Nakon Reaganova potpisa na proklamaciji, isti je dokument izglasala i Skupština Kalifornije. No, tada je jugoslavenski i srpski lobi bio jak, napravili su pritisak i Skupština je povukla svoju izglasanu Proklamaciju o hrvatskoj neovisnosti. Ali tadašnji guverner Ronald Reagan nije želio povući svoj potpis s tog dokumenta na koji je bio jako ponosan. Bio je to njegov veliki doprinos uspostavi neovisne hrvatske države i to daleke 1968. godine. Osim Hrvatske, Reagan je podržavao i druge male narode u borbi za svoju samostalnu državu, a redovno je, kao predsjednik SAD-a, primao delegacije Organizacije društva zarobljenih naroda”, napomenuo je ovaj hrvatski iseljenik.

Iz Proklamacije

Foto: Večernji list

U Reaganovoj Proklamaciji Dana hrvatske neovisnosti stoji da se “hrvatski narod još od 7. stoljeća bori za svoju neovisnost i prije gotovo 1000 godina kreirao je jedan od najstarijih parlamentarnih tijela, a to je Sabor. Sedamdesetih godina Hrvatska je bila pod silom i terorom koji provodi Jugoslavija koja je spriječila izbore predstavnika Sabora i lišila je Hrvate osnovnih ljudskih prava samoopredjeljenja, slobodnih izbora, samostalne ekonomije, kulture, religije i jezika.

Više od 150.000 Amerikanaca hrvatskog podrijetla živi u Kaliforniji sudjelujući u njenoj ekonomiji, gospodarstvu, kulturnom i političkom razvoju i životu Zlatne države Kalifornije. Stoga ja, Ronald Regan, Proklamacijom proglašavam 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti i pozivam sve građane na privrženost i podršku opravdanim težnjama svih ljudi za nacionalnu neovisnost i ljudsku slobodu”.

 


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)