OSTAVŠTINA VJEKOSLAVA LUBURIĆA, GENERALA DRINJANINA

OSTAVŠTINA VJEKOSLAVA LUBURIĆA, GENERALA DRINJANINA
Prilažem ovdje izvještaj pukovnika HOS gospodina Stjepana/Štef Crničkog upućen dužnostnicima VANJSKOG FRONTA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA. Ovaj izvještaj se ne nalazi u knjizi “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA 1952-1969” zato što je ovo pismo pisano tri i pol mjeseca poslije generalove pogibije. Iz ovog izvještaja se može jasna slika vidjeti SVE IMOVINE GENERALA DRINJANINA. Mnogi su si zamišljali da general živi u velikom bogatstvu i raskošnu životu. Tako je i generalov ubojica Ilija Stanić nedavno izjavio u “seriji jugoslavenskih tajnih služba” kako je general raskošno živio.
Ja posjedujem par kutija pisama generala Drinjanina koje je on pisao svojim suradnicima, prijateljima i znancima. U tim pismima je izražena GENERALA DRINJANINA SVA LJUBAV ZA ONIM ŠTO ON VOLI, A TO JE NAŠA HRVATSKA, KAO I SVA MRŽNJA ZA ONIM ŠTO ON NE VOLI, A TO JE SVAKA JUGOSLAVIJA.
Neki su već mogli primijetiti u do sada iznešenim pismima kako se je general obraćao svojim suradnicima da mu novčano pomognu snositi nagomilane troškove oko tiskare DRINAPRESS-a. Prepustimo riječ očevidcu Štefu Crničkome, koji je po ovlaštenju VANJSKOG FRONTA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA i po španjoloskom zakonu preuzeo OSTAVŠTINU GENERALA LUBURIĆA.

“DRINAPRESS”
Carcagante, Španija Carcagente, dne 7 kolovoza 1969.

Draga hrvatska braćo,

Javljam vam ovime, da sam kao opunomoćenik VANJSKOG FRONTA HRVATSKOG NARODNOG ODPORA preuzeo dana 5. kolovoza 1969. imovinu hrvatskog Narodnog Odpora iz ruku španjolskog suda u Alciri.

Sud je uručio Hrvatskom Narodnom Odporu na moje ruke tiskaru, koja se sastoji iz 1 Lynotipa, 2 tiskarska stroja, 1 stroj za prelamanje listova za knjige, 1 mali stroj za štampanje naslova, posjetnica i ostalih manjih stvari. Zatim jedan nož za rezanje papira i 1 presa za prešanje papira.

Osim toga olovo sirovo, te u slogu, kao i sav ostali pribor, koji pripada tiskari.

Zatim mi je sud predao radnu sobu Generala, koja se sastoji iz 1 stola, i vitrina, 3 stolca, te ormarića za papir i pisma, 1 jedan vojnički krugoval za primanje na sve valove, te jedan televizor.

Zatim mi je sud predao arhivu, koja se je nalazila u stanu, dok je najvažniji dio arhive uzela policija, te se sada ona nalazi kod zapovjednika žendarmerije (guardia civil), (Nadati se je da će ta ista GUARDIA CIVIL jednog dana dati HRVATSKOJ PRAVOJ DRŽAVI, za koju se je general borio cijeli svoj život, svu tu ARHIVU u kojoj se nalaze generalove zapisane USPOMENE preko 30 tisuća stranica, mo. Otporaš.) te knjige na svim jezicima osim španjolskog, kao i knjige koje su na skladištu.

Osim toga predao mi je sud svu poštu, koja je usljedila poslije tragedije Generala, kao i sve ćekove, koji su kasnije stigli.

Zatim mi je sud predao i dugove, t.j. još ne isplaćene račune, u prilično velikom iznosu.

Ostalu imovinu i to pokućstvo, posteljinu, odjela, španjolske knjige, kuhinju, hranu, predao je sud bivšoj suprugi Generala za djecu jer su djeca sada kod matere svoje. Ona si odprema stvari, koje joj je sud dodijelo svojoj kući.

Drinapress je jučer 6. kolovoza (1969, mo.) počela radom. Jučer i danas štampali smo 4 stranice OBRANE, te se nadam, da će za tjedan dana po prilici OBRANA mići izići. Strojevi su u ispravnom stanju.

Nadam se, da ćemo uz pomoć Božju i suradnju svih Vas, hrvatskih rodoljuba poći brzim korakom naprijed.

Meni je hvala Bogu uspjelo spasiti imovinu Odpora, a na Vama je braćo, da je očuvamo i povećamo.

Molim svu braću, da ovo uzmu na znanje, te Vas sve pozdravljam sa bratskim pozdravom SLOBODA HRVATSKOJ !

Stjepan Crnički.

Odposlano:

M. Boban (Povjerenik za Kalifornioju, mo.)
R. Erich (Cleveland, predsjednik Vanjskog front HNO, mo. Otporaš.)
R. Gagro (Toronto, predsjednik središnjice HNO za Canadu, mo.)
M. Nosić (Calgeri, Canada, tajnik središnjice HNO za Canadu, mo.)
S. Brbić (Stipe Brbić, Pročelnik središnjice društava HNO za Australiju, mo.)
M. Mikac (Marijan Mikac, suradnik tiskare DRINAPRESS-a i generala Drinjanina. mo.)
Lukas Juričić (Predsjednik HNO za južnu Ameriku, mo.)
Ilija Vučić (Predsjednik HNO za Njemačku. Udba ga ubila u lipnju 1975. godine u Njemačkoj. Mo.)
Pavle Vukadin (Ne znam tko bi mogao biti taj. Mo.)
S. Mikulić (StipeMikulić, Pročelnik društava HNO za Skandinaviju. Udba ga ubila 15 prosinca 1975. pred njegovom kućom u Švedskoj. Mo.)
S. Fištrović (Bojnik Stjepan Fištrović iz Venezule, generalov uski i povjerljivi suradnik u HNO. Mo.)
Ivan Džeba (Clevland, rizničar HNO za Ameriku u Canadu, mo.)

Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Jedan odgovor na “OSTAVŠTINA VJEKOSLAVA LUBURIĆA, GENERALA DRINJANINA”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)