Kliknite na linke različitih tema i sadržaja. Uživajte u čitanju priloženih povijesnih dogodovština. To vam želi Administracija hrvatskog nezavisnog portala otporas.com

Kliknite na linke različitih tema i sadržaja. Uživajte u čitanju priloženih povijesnih dogodovština. To vam želi Administracija hrvatskog nezavisnog portala otporas.com

dragutin OTPORAŠEVA TORBA: OT –03 * * * P I E T E T A * * *
       
GODI

NA

AUTOR(i) NASLOV i POVEZNICA KRATAK UVODNI TEKST ili NASLOV
       
 

2019

 

RAZNO

http://www.safaric-safaric.si/katas__katas.htm

http://www.safaric-safaric.si/YU_Balkan.htm

http://www.safaric-safaric.si/dragutin-mix.htm

http://www.safaric-safaric.si/HUP_dragutin.htm

http://www.safaric-safaric.si/HUP_Glasila.htm

http://www.safaric-safaric.si/HUP_Otporas.htm

http://www.safaric-safaric.si/HUP_Otporas_OT.htm

http://www.safaric-safaric.si/HUP_Otporas_BD.htm

http://www.safaric-safaric.si/HOP_Drinjanin.htm

http://hu-benedikt.hr/?p=82408

http://www.safaric-safaric.si/dragutin.htm

http://www.safaric-safaric.si/Hrvatska_Nacija.htm

http://www.safaric-safaric.si/Dubrovnik.htm

http://www.safaric-safaric.si/Jasenovac.htm

http://www.safaric-safaric.si/VDV.htm

http://www.safaric-safaric.si/knjige.htm

http://www.safaric-safaric.si/Poveznice.htm

http://www.safaric-safaric.si/iluminati.htm

       
 

1956

 

Otporaš

Mile

Boban

 

DA  SE  NE  ZABORAVI

Ovu navedenu izreku mi je rekao moj otac 1956. godine

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/1956_Boban_Petar_Da_se_ne_zaboravi.pdf

 

 Te 1943. godine u proljeće su najprije naišli četnici. Zapalili su nekoliko kuća i u našem selu ubili Grgu Boban (1892-1943) zvani Grše i ženu Stjepana (Stipuka) Zorić, a preko sela još trojicu. Neposredno iza njih, četnika, naišli su partizani. Oni nisu ni palili ni ubijali. Simbolično su prošli tuda i samo popljačkali, kako su to oni znali reći “da je to za narodnu vojsku”. Hrvatske vojske tu nije bilo, ni blizu. Bilo je nešto u Imotskom i nešto seotskog redarstva, što nije bilo dovoljno pružiti bilo kakav otpor ni četnicima ni partizanima. Ali za taj slučaj se je čulo i hrvatska vojska je počela patrolirati tu liniju Imotski/Grude/Ljubšski/Široki Brijeg/Mostar.
       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

DRINAPRESS I GLAVNI STAN

HRVATSKOG NARODNOG ODPORA

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_Drinapress_Drinjanin_Nosic.pdf

Poslao sam Ratku avionski paket sa nešto PISMA HRVATSKIM ELITAMA(Kako se po datumu može vidjeti da je ovo pismo pisano polovicom listopada 1968., baš u vrijeme kada je ubojica Ilija Stanić se povratio kod generala. Oni koji su pratili “serijal jugoslavineskih tajnih služba” gdje je Ilija Stanić rekao da je vidio na generalovu stolu   ŠIFRIRANA PISMA koje da je navodno pisao Rusima, za cijelo se je radilo o ovim pismima koje je general šifrirane slao onima koji su ih trebali imati. Ja posjedujem jedno pod šifriranim rednim brojem 45. Kada dođe vrijeme iznijeti ću ga ovdje tako da se svi Hrvati, i oni iz bojnih i oni iz brigada upoznaju sadržajem istog. Mo. Otporaš)
       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

 

ŽENIDBA MUJE GRABOVICE

 

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_Drinjanin_Zenidba_Muje_Grabovice.pdf

 

 

   (Drinina Knjižica knjiga 9 je “ŽENIDBA MUJE GRABOVICE”, koja je tiskana 1965. s pjesmama u desetercu o svim istaknutim Vitezovima rata NDH. Knjiga/pjesmarica se čita na dušak, a pjesme su napisane u desetercu na bazi borbenih činjenica. Ovdje ću, za bolje razumjevanje, staviti riječ Uredništva Drine:
B A J R A K T A R M U R A T – je bio dva metra visoki, snažni i mladi borac, koji je bio kao sjena Jure Francetiča, pratio ga na svakom koraku i s njim jurišao u svaki okršaj. On je bio tipičan “CRNAC”, jedan od onih, koji su pohrlili u borbu, kako pjesma kaže:…”od hamala do kadije…”.
       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

 

SAMO ZA TEBE – PROČITAJ I SPALI

HRVATSKI NARODNI ODPOR
GENERAL DRINJANI
Ured Glavnog Tajnika.
Stan, dne 7. XI. 1955
.

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_Otporas_Procitaj_Spali.pdf

 

 

(Donosim jedno vrlo važno i vrlo tajno pismo kojeg je general Drinjanin pisao svojim vrlo povjerljivim i nadasve pouzdanim suradnicima. Jedan od njih je za sigurno bio i Danijel, Dane Jolić koji je živio u Torontu. Dane Jolić je bio vojnik HOS-a NDH i kao hrvatski vojnik podržavao je tijesnu veze s generalom Drinjaninom. Njigov sin Ivo je pratio PISMA MAKSA LUBURIĆA te me kontaktirao i rekao da ima jedan snopak pisama koje je general pisao njegovu sada pok. otcu Danijelu. Vrlo rado mi ih je uručio. Pisma datiraju od 1952 pa do 1959. Ima jako zanimljivih stvari, kao i u svakom generalovu pismu. Ovo pismo kojeg sada donosim je u ta doba, tj. godine 1955 kada su se koplja lomila između Poglavnika i njegove “okoline” i generala Drinjanina i HOS-a koje je on predstavljao, bilo jedna velika TAJNA, dok danas nije. Zato je general na vrh ovog pisma svojom rukom i olovkom napisao : “Samo za Tebe – pričitaj i spali”. Zato sam i stavio ovom pismu taj naslov. Ovim putem se želim javno zahvaliti gospodinu Ivi Joliću na darovanju pisama njegova pok. otca Danijela meni. Hvala ti Ivo! Ovo pismo se nalazi u knjigi “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA” na stranicama 73, 74, 75, 76 i 77. Mo. Otporaš.)
       
 

2017

 

Otporaš

Mile

Boban

Nedeljko

Miličević

PJESMA HRVATSKOM GENERALU DRINJANINU –

VJEKOSLAVU MAKSU LUBURIĆU

 

http://www.safaric-safaric.si/m_boban/1922-1962_Milicevic_pjesma_Luburicu.pdf

 

     Drina teče kud i prije,

       Za vrijeme Tvojih slavnih dana,,

         Ali ONA sada tiho šapće,

            Vrati nam se GENERALE.

       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

POZOR USTAŠE, PRODANO JE POLA BOSNE!

b). kako to, da poznati ustaški generali, zapovjednici Zborova, članovi Glavnog Stana Poglavnika, sabornici Hrvatskog Sabora, povjerenici Glavnog Ustaškog Stana, Zapovjednici Ustaške Obrane, Upravitelji Ustaške Nadzorne Službe, pukovnici Poglavnikove Tjelesne Bojne, saznaju iz novina onoga, koji dieli Bosnu, da je izvršeno ono, što je najavio Subašić, koji nas je zvao “ustaškom paščadi”, a Srbe braćom, dok smo mi krv lili svakodnevno za Ustašku i Poglavnikovu Hrvatsku?

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_Pozor_Ustase_Prodano_je_Pola_Bosne.pdf

 

 

Hrvatski borci, društva, klubovi, logori i skupine po svietu dobivaju, čak i avionski, novi list iz Buenos Airesa, kojeg izdaje Vlaho Rajić, a zove se “SLOBODNA RIJEČ”. Znam da debeli paketi tih novina idu redovnim putem na sve naše skupine po svietu. To je nastavak neslavno preminulog “IZBORA” a Rajić je, poput Šubašića (Ovdje se radi o Stjepanu Subašiću koji je bio urednik časopisa “IZBOR” a ne o dru. Ivanu Šubašiću, koji je bio u sastavu jugoslavenske kraljevske vlade u Londonu i kasnije šurovao sa Titom s kim je sastavio prvu komunističku jugoslavensku vladu u kojoj je on bio ministar vanjskih poslova, mo), jedan od onih, koji je ponudio Srbima pola Bosne i pripada “genijalnoj” skupini Hrvata, koji žele mir sa Srbima, odricajući se sami sebe, svoje prošlosti, ustaške revolucije i pola Bosne!
       
 

2013

2020

AUSTRALIJA

 

Branko

Jazić

 

Ilija Stanić, Željko Bebek i general DRINJANIN
“RECI ISTINI I RAZBIŠE TI GLAVU”

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_Stanic_Bebek_Drinjanin.pdf

 

 

Kako sam ubio Vjekoslava Maksa Luburića?

U Španjolskoj 20. travnja, 1969. godine, UDBA je mučki likvidirala bivšeg zapovjednika zloglasnog ustaškog logora Jasenovac.
Ilija Stanić. Sarajevski kriminalac i pouzdanik UDBE kao sin ustaše i zbog toga pod stalnim nadzorom jugoslavenske tajne policije, bio je idealan kandidat za udbaškog egzekutora. Čovjek koji je dio svoje mladosti proveo u Konjicu kod brata Luke i u Zrenjaninu, kod tetke, gdje je učio keramičarski zanat.

       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

HRVATSKI NARODNI ODPOR U SLUŽBI

HRVATSKE DRŽAVE

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOP_U_sluzbi_Hrvatske_Drzave.pdf

 

 

Težko pitanje, vrlo težko. (Ovdje se radi o pitanju kojeg je postavio brat Ante Kršanić generalu Drinjaninu da se u “DRINAMA” ne napada. General odgovara ovako kako i odgovara: “Težko pitanje, vrlo težko”, mo) I to da čine svećenici, kao Kamber (Charles Kamber svećenik hrvatske župe u Torontu, mo), koji su nosili ustaške pukovničke odore, bili “ustaški povjerenici”, vršili vlast itd. I sve išlo dobro, dok Rusi nisu preplavili sve. Zar smo od heroja postali hajduci one noći, kad smo morali napustiti Zagreb? Čim novinari moradoše napustiti vile, aute i ne dobiše plaće, eto vraže, sve se okrenulo.

       
 

2013

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

Treba pregledati ove linkove
Annie Boban

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2013_Drina_HOPx_Pogledati_ove_linkove.pdf

 

 

[Keep this message at the top of your inbox]
To: darko utovac, Dragutin Poturica, Franjo Cigic, Annie Boban, Kamenjar

 

       
 

1984

 

 

Otporaš

Mile

Boban

Pitam ja sve vas danas, prvi listopada 2021:

ŠTA BI SE DANAS PISALO, ČITALO I PRIPRIČAVALO DA NIJE BILO

DESETOG TRAVNJA 1941. GODINE!?

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/19840414_Otporas_Detroit_Da_Nije_Bilo_10_Travnja_1941.pdf

    Ustaški Pokret bio je iskra, koja je zapalila hrvatsku narodnu revoluciju. Ona nije propala nego se stopila sa plamenom hrvatske baklje, koja je još svome narodnom toku. Uspjet će tek onda, kada ostvari socijalnu i pravednu sreću hrvatskom čovjeku. Deseti Travnja 1941. bio je početak, a ne kraj.

Hrvatski narod je želio uništiti ono što ga je trajalo i uspostaviti novo – Hrvatsku Državu i u njoj svoju slobodu. Zato se svi divimo snazi i volji Desetotravanjskog naraštaja, njegovoj djelotvornosti i revolucionarnosti, osuđujemo one koji su tada iznevjerili državotvorne ideje hrvatskog naroda, kao što ćemo osuditi i sutra one, koji na jedan ili drugi način budu iznevjerili tisućljetne težnje hrvatskog naroda, a te su Hrvatska Država.

       
 

2015

2020

 

Otporaš

 

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(3) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_001_Posle_Poglavnikove_smrt-3.pdf

 

Da, još su “Danica” (Hrvatskih Franjevaca novina u Chicagu, mo) i “Hrvatska” (novina koja je izlazila u Argentini i glavno glasilo Ustaškog Pokreta, mo) gordo dizali stijeg hrvatske Državnosti, branili su Državu i branili borce, ali osim par društava vrlo skučenih razmjera, jedva je išta bilo.

Poslije tragedije Kavrana i drugova jedva se je Hrvat usudio dati nekome svoju adresu, jer se bojao, da će i sam pasti u zamku mnogobrojnih agenata srbokomunističkih organizacija, koje su grozničavo radile na rastvaranju našeg duha.

       
 

2015

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(4) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_002_Posle_Poglavnikove_smrt-4.pdf

 

održan u Zemunu dana 13. juna 1953. godine
pred starim partizanima o bratstvu jugoslavenskih naroda”.

“DRINA” je, jednom za uvijek, postavila pitanje Bosne kamo spada, a sve one, koji su zagovarali izdaju granica na DRINI proglasila narodnim izdajicama. I mi smo ponosni na taj rad. “DRINA” je postala trn u oku srbokomunizma, jugoslavenstva i svih narodnih izdajnika, Pa je logično, da su i poduzeli, što su mogli protiv “DRINE”.

       
 

2015

2020

 

 

Otporaš

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(5) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_003_Posle_Poglavnikove_smrt-5.pdf

 

Mi smo u “DRINI” donieli Ustaška Načela i tvrdili, (Ta “Ustaška Načela” su izašla u Božićnom broju “DRINE” br. 9, strana 20, 21 i 22 od 20 prosinca 1951. godine, mo.) da nisu u protimbi sa demokratskim principima, ali neka se u praksi poštuje volja Ustaša i Hrvata uopće. Tražili smo ulogu Hrvata, pravo svih, da se čuje njihov glas. Mi smo tvrdili, da nije dobro sve ono, što smo mi učinili, i nije izdajnik svaki dalmatinski partizan(ja pomastio i podvukao, mo) jer su ih naši saveznici u partizane natjerali svojim divljačkim, krvničkim postupkom.
       
 

2015

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(6) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_004_Posle_Poglavnikove_smrt-6.pdf

 

Dana 4, 5 i šesti siečnja 1960. održan je niz sastanaka delegata i predstavnika raznih organizacija Hrvatskog Narodnog Odpora, kojom zgodom su doneseni i Zaključci za daljnji rad. Ti Zaključci će biti temelj za budući rad. Osim toga u istima je donešeno, da će se predati u tisak i TEMELJNA NAČELA I DUŽNOSTI HRVATSKIH BORACA U EMIGRACIJI, na kojima će se bazirati rad hrvatskih boraca i stvarati temelji buduće Hrvatske Vojske. (Ova Temeljna Načela se nalaze u ovoj rijetkoj “DRINI” na stranici 15 pa do stranice 36. Drugo izdanje je izdala tiskara DRINAPRESS 1966. godine u Madridu. Knižnica ima 86 stranica ovih Temeljnih Načela i Dužnosti Hrvatskih Boraca u Emigraciji. Ova Načela bi se trebala tiskati danas u Hrvatskoj, i nadajmo se da će i za to ubrzo doći vrijeme. Mo.Otporaš.)
       
 

2015

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(7) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

 

Ne mislimo, dakle, praviti novu ili obnavljati staru neku stranku, organizaciju ili pokret, a niti ne mislimo sliediti nikakvu stranku, ali ni niekati nijednoj stranci, da politički radi i djeluje. Mislimo, da je naša djelatnost time sasma jasno označena. I u tom radu, koji znamo da će biti nezahvalan, mi ne mislimo klonuti: ni pred Titom, ni pred Mačekom, ni pred nesretnim Poglavnikovim nasljednicima. Ne priznajemo ničiji monopol, ničiji legalitet, ničiji kontinuitet.

 

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_005_Posle_Poglavnikove_smrt-7.pdf

Mi priznajemo samo i jedino jedno HRVATSKO NARODNO PREDSTAVNIČTVO, (Ovdje se treba i mora nadodati za hrvatsku povijest da je upravo bio Hrvatski Narodni Odpor na čelu s generalom Drinjaninom koji je počeo zagovarati hrvatsko narodno predstavništvo, što se je donekle i ostvarilo 1962. godine u New York-u osnivanjem Hrvatskog Narodnog Vijeća, HNV. Ovo HNV nije uspijelo poradi strančarstva pojedinih političara i njihovih organizacija, poimenice dr. Branko Jelić i njegov Hrvatski Narodni Odbor, HNO, dr. Ivo Korski i njegova Hrvatska republikanska Stranka, HRS i drugi. Kasnije, 1974. godine je pokrenuto novo HNV i ovo se je bilo dobro razgranalo u hrvatskoj iseljeničkoj političkoj emigraciji. Dr. Franjo Tuđman je pomno pratio događaje u emigraciji, mjerio, vagao i zaključe stvarao sve do te mjere da je 1987. godine počeo obilaziti državotvorne hrvatske organizacije u Ameriki i Kanadi. Sastao se je s mnogim istaknutim Hrvatima, ozbiljno s njima razgovarao, sastao se s visokim dužnostnicima HNO, slikao se snjima, a na prvoj i naslovnoj stranici časopisa “OTPOR” br. 4 1987. pristao je da se stavi njegova slika sa njegovom suprugom Amnkicom, iako je vrlo dobro znao da časopis “OTPOR”  stiže u velikoj količini i u Domovinu Hrvatsku. Dakle, ukratko, da je HNO bio dio stvaranja HNV kao i Hrvatske Demokratske Zajednice, HDZ. Mo. Otporaš.)
       
 

2015

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

IZ PRVE “DRINE” POSLIJE POGLAVNIKOVE SMRTI

(8) dio
GESLO: NAŠE JE IME NAŠ PROGRAM, A ZOVEMO SE “DRINA”

 

Hrvatski su proleteri jednom branili svoju Državu, hrvatski seljaci bacili su škrlake (kape koje su nosili Zaštitari HSS i po kojima su se poznavali simpatizeri iste stranke, mo.) i protiv uputa svoje stranke išli protiv silnika, a za svoju Državu, a evo i Ustaše, oni stari borci, ostavljaju bezumnu politikansku grupu, koja nije ustaška, a želi se nametnuti Ustašama. (Ovdje se nesumnjivo misli na novu politiku “imenovanih” Poglavnikovih nasljednika, mo) Naša je hrvatska sinteza: HRVATSKA VOJSKA.

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2015_Drina_006_Posle_Poglavnikove_smrt-8.pdf

 

 

Pola godine smo čekali, sa skoro tiskanom “Drinom”, da bi joj napisali ovaj Uvodnik. (Po ovome izgleda da je Poglavnik bio vrlo bolestan i da se je očekivalo njegovo polako ali sigurno umiranje, te da je general Luburić sa svojim vojničkim istomišljenicima pripremao novu “EPOHU” hrvatske političke emigracije, mo.) Htjeli smo znati mnogo toga i danas znamo. Nismo uspjeli u misiji, da uvjerimo Poglavnikove nasljednike, da treba tražiti ruku svih Hrvata i da postave stvar na svoje mjesto. (Iz ovog izlaganja se mogu nazrijeti ideje za “PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA”, vidi Istarska “DRINA” br. 3/4 strana 18/21, mo.) Oni misle živjeti od političke baštine Poglavnika, a drugi se misle izživljavati dok se može. A mi, koji vidimo, da se ne smije više čekati, u ime Boga i Palih Hrvatskih Boraca, obnavljamo zavjet svom narodu, da ćemo se boriti dok se ne ostvari Država Hrvatska.

       
 

1965

 

Otporaš

Mile

Boban

PLAN KONTROLE (BOBAN MILAN) SLAVONSKA POGŽEGA

30.VIII.1965.

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/19650830_Otporas_Pozega_Plan_kontrole.pdf

     2.) Osnovnu kontrolu treba da vodi Stanica milicije i da – redovito izvještava OUP-a radi poduzimanja daljnjih kombinacija za kontrolu BOBANA.

 

       
 

2011

2018

2019

 

HRsvijet

Tomić

Maclan

Bararic

Bilo je pravo ime: Nezavisna Država Hrvatska

 

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA – BILO JE PRAVO IME

Jesmo li se pomirili?

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/2011-2118-2019_NDH_HRsvijet_Tomic_Maclan_Barbaric.pdf

NDH je bilo pravo ime koje je hrvatski narod 1941. pozdravio, za to se ime borio. To nam je posvjedočio i hrvatski kardinal, sada blaženi A. Stepinac na jugoslavenskom-komunističkom suđenju 1946. godine u Zagrebu
       
 

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

KOD ZVONIKA SV. ILIJE U BOBANOVOJ DRAGI

15 srpnja 2017

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20170715-Otporas_Bobanova_Draga_kod_Zvonika.pdf

 

 

 

 

 

 

U subotu 15. srpnja 2017. godine kod zvonika sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a u sklopu Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići bilo je doista prekrasno.

Ove godine nas u subotu na Gomili očekuje nastup dramske skupine „Proložac“, naših susjeda koji će na svoj način izvesti više točki uz pratnju klape Bratovština. Nije naodmet spomenuti da je organizacijski odbor večeri pod zvonikom, moćan kakav jest, u pregovorima s još jednom skupinom koja izvodi klapsku pjesmu. Uvijek prisutni su i brojni gangaši, diplari, guslari… koje sa dva pojma nazivamo, s pravom, „nositelji kulturne baštine“ te „čuvari narodnog blaga“. A sa svojom pjesmom će sve prisutne razveseliti i „Tamburaši s kamena“ iz Širokog Brijega.

       
 

1961

 

General

Driinjanin

Otporaš

 

HRVATSKIM VOJNICIMA –

IZ OKRUŽNICE HRVATSKOG

NARODNOG ODPORA 1961.

piše general DRINJANIN

https://otporas.com/iz-okruznice-hrvatskog-narodnog-odpora-1961-pise-general-drinjanin/

Podsjetnik, Okružnica generala Drinjanina iz 1961.

U zadnjoj, izvanrednoj DRINI, iznieli smo na iskren i jasan način razloge, koji su nas pokrenuli, da smo odlučili tiskati DRINU, kao i zašto smo ju u dani čas obustavili. U isto vrieme smo tiskali Načela Hrvatskih Boraca, kao i nekoliko članaka, istaknuvši, da je to samo polazna točka, te da molimo da hrvatski vojnici kažu svoje mišljenje. U isto vrieme smo ponudili raznim osobama i grupama u svietu, da oni nastave sa tiskanjem DRINE, pa smo čak predlagali i jedan posebni sistem, koji bi dozvolio, da se tiska na raznim kontinentima.

       
 

1980

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

POGIBIJA GENERALA LUBURIĆA

– TAJNI RAT UDBE PROTIV

HRVATSKE EMIGRACIJE

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/1980-2020_Pogibija_generala_Luborica_Tajni_rat_Udbe.pdf

HRVATSKA I USTAŠTVO

(Donosim ovdje jedan povijestni dio hrvatske političke emigracije dvanaesti (12) feljton novine NOVA HRVATSKA  “TAJNI RAT UDBE PROTIV EMIGRACIJE” u kojem pisac tih feljtona Iko Domazet, mislim Gvido Saganić ili tako nešto je opisivao ono što je on čuo, što je on znao ili što je on pročitao u raznim novinama, časopisima itd.. Svakako da se tada nije znala prava istina o pogibije generala Maksa Luburića, kao što se danas zna. Pisac ovog feljtona se je služio onim izvorima kojima su se mnogi drugi služili, jer nisu bolje znali. Ako se ovaj feljton bude smatrao 80% izmišljenih opisa, svakako se treba uzeti u obzir onih 20% opisa koji su vjerodostojni. Tih 20% vjerodostojnih opisa iz ovog feljtona će svakako povijestničarima pomoći se poslužiti tim izvorima. To neka bude dovoljno čestitati piscu ovih feljtona da se je potrudio i iznio nekih petnaestak feljtona, opisa Udbinih doušnika, ubojica hrvatskih političkih emigranata. Zato preporučujem svim onim Hrvatima iz bivše hrvatske političke emigracije da pišu svoje uspomene, dojmove, dogodovštine u emigraciji kako bi time ostavili iza sebe budućim hrvatskim naraštajima materijala kojim bi se oni mogli poslužiti za opisati muke i patnje hrvatskih političkih izbjeglica, uzroke i razloge njihova odlaska sa djedovskih i roditeljskih ognjišta, itd.

Ja sam sve te feljtone prepisao i stavio na portal javno.com na moju stranicu HRVATSKA I USTAŠTVO.Taj portal više ne postoje od travnja 2010. Tu i tamo se još uvijek može na internetu pronaći koji feljton iz Nove Hrvatske. Ja ću po potrebi i ako se potreba ukaže staviti neka pojašnjenja i neke nadopune koje nisu u ovom feljtonu. Mile Boban, Otporaš.)

       
 

1962

2020

 

Otporaš

Mile

Boban

 

HRVATSKA I USTAŠTVO br. (9)

O MILJENKI HRKAČ…

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20200828-Hrvatska_i_Ustastvo_Hrkac_Miljenko_br.9.pdf

(Malo pojašnjenja. Ja sam na portalu javno.com 2008, 2009 i 2010 g.ima temu

HRVATSKA I USTAŠTVO gdje sam opisao u prko 170 opisa mnoge hrvatske povijestne dogodovštine. Jedan od tih opisa je dolje priloženi sadržaj kojeg je Dragutin Safarić prenio u Glasnik Hrvatskog Uljudbenog Pokreta, HUP br. 12, što ja sada ovdje prenosim za čitatelje na portal otporas.com, da znaju nešto više nego su znali o pukovniku Crne Legije Mili Barišiću, sprovodu bratitelja hrvatskih Ustaša Georges-u Desbons-u u Marseille-skom atentatu na srpskog kralja Aleksandra l. 9 listopada 1934. godine, što je upravo prije 3 dana bilo 85 godina od tog povijestnog i pravednog čina, o Miljenki Hrkaču, hrvatskom MUČENIKU I PRAVEDNIKU, žrtvi udbaških i jugoslavenskih smicalica, o Miri Barešiću itd. Mile Boban, Otporaš.)

Glasnik Hrvatskog Uljudbenog Pokreta, br. 121, Zagreb, 15 lipnja 2011, naslov HRVATSKA I USTAŠTVO, br. (9), st. 31, pripremio Dragutin Safarić SUNNCA.      Piše: Mile Boban, Texas, USA

       
 

1979

 

Otporaš

Mile

Boban

 

-J U S T I C E F O R A L L = P R A V D A Z A S V E –

C R O A T F R E E D O M F I G H T E R S:

A R E T H E Y A T H R E A T?

20201110_Trump_Mile-CROACIA-123456789.jpg1979-Otporas_PRAVDA_ZA_SVE_JUSTICE FOR ALL.pdf

 

STAND WITH PRESIDENT TRUMP!

Ovo priloženo je da vidite kako među TOP Amerikancima i potpisom 45-tog predsjednika Amerike Donalda Trupm širim naše drago i voljeno ima HRVATSKA. Osim toga prilažem Vam poveznicu a dolje niže je sadržaj – znam da Vam oduzimam mnogo vremena, ali ovoje jedan dio poje životne povijesnu u borbi za ponovnu Obnovu Druge Hrvatske Države – pa bih mi bilo drago da pročitate i upoznate se kroz što sam sve prošao.

       
 

2021

 

Otporaš

Mile

Boban

i

Viktor

Arbanas

 

Milan Boban

Automatski odgovor: Zabrinutost

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20210708_Arbanas-Otporas_Svijeski_zlocinci.pdf

 

 

Hvala Vam na brzom odgovoru, a usput vam prilažemo sliku trojice poznatih čimbenika za vrijeme WW2 na povijesnom području Hrvatske. Željeli bi znati koji se je od ove trojice borio za probitke hrvatskog naroda i Hrvatske Države a koji se je borio protiv Hrvatske Države. I ne samo to, željeli bi znati Vaše mišljenje tko je od ove trojice poubijao više Hrvata i zašto ih je ubijao? Za povijest je to vrlo važno znati:

ZNATI ISTINU, NIŠTA VIŠE NEGO ISTINU.

       
 

1965

 

Otporaš

Mile

Annie

Boban

 

 

 

 

-HRVATSKO FRANCUSKO VJENČANJE U

PARIZU 31 SRPNJA 1965.

-MARIAGE FRANCAIS CROATE À PARIS

LE 31 JUILLET 1965.

-CROATIAN FRENCH WEDDING IN

PARIS, JULY 31, 1965.

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas_dh/1965-PARIS_BOBAN-ANNIE_Vjencanje.pdf

 

Coming Wednesday, May 31, 1950, my father Petar Baban, Gabrić, and I were sprinkling our vineyard in a field called Padina below the village of Bobanova Draga. At around 6:00 in the evening, three “militiamen” from the “Narodna Milicija” “People’s Police” station in Sovići / Gorica came to us. The sharp question was: Are you comrade Petar Boban Gabrić. In response, yes, they jumped on him and tied his hands with a wire. They did not even allow him to come home to change, but he was taken to the “People’s Militia Station” in Sovići, so dirty and with torn pants.
       
 

1965

 

Otporaš

Mile

Annie

Boban

 

Iva

Petar

Boban

 

HRVATSKO FRANCUSKO VJENČANJE U PARIZU 1965.

OBITELJSKI SUSRET U PARIZU

http://safaric-safaric.si/hup_otporas/19650808_pariz-vjencanje/19650808_Pariz_Vjencanje_Otporas_Mile_Annie_Petar.htm

 

Kada sam za Božić i Novu Godinu 1985. godine poslije dugih godina moju Majku vidio u Parizu gdje smo sproveli ugodno Božićne i Novogodišnje dane, pitao sam ju za mnoge stvari, među kojim pitanjima je bilo i pitanje, oko prilike ovako: Mama, pa znaš li ti zašto su tvoja djeca tako mlada umirala…, našto je Majka vrlo gorko proplakala i rekla oko prilike ovako: Moj sinko ti znaš kako su vremena bila, neimaština, doktori daleko… I tada mi je rekla da se je išla ispovjediti u Imotski a ne u našu Goričko/Sovićku župu gdje je pratri poznaju, pa pitala pratra u Imotskom da joj kaže zašto su njezina djeca tako mlada umirali i da li je ona za njihovu smrt kriva. Pratar, tako je moja Majka meni govorila u Parizu božićnih dana 1985., je izašao iz ispovjedaonice, zagrlio moju Majku i rekao joj: Majko od petnaestero djece nemojte plakati. Bog zna zašto su tvoja djeca tako mlada urla, jer njemu je trebalo Anđela koji će biti uz njega. vaša djeca su vaši Anđeli na Nebu i kod Boga.
       
 

2021

 

Otporaš

Mile

Boban

 

 

EVO KAKO SAM JA KAO DEČKIĆ NAPUSTIO MOJE SELO, MOJU RODNU GRUDU KOJA MI SE JE ZALIJEPILA ZA TABANE IUD GOD HODAM TRAGOVI HRVATSTVA OSTAJU

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas_dh/20210719_Otporas_Kako_Sam_napustio_Rodni_Kraj.htm

 

 

NEĆU BRATE, KAD SAM DO SADA MOGA ŽIVIT KO’ ČOVIK, MOGU I OD SADA!

Ovu  izreku mi je rekao moj otac Petar 1956 godine.

Moj otac Petar Boban, Gabrić (1907-1981), bio je u Domobranima. Ranjen je bio na Kozari 1942. godine. Pričao mi je da mu je njegov zapovjednik toliko puta rekao da se zakloni za vrijeme borbi, jer da on sam ne može rat dobiti. Prilažem sliku mojeg oca u domobranskoj odori HOS-a. Moj otac Petar je drugi s lijeva, stoji, pred njim na desno je čovjek a na lijevo žena.

       
 

2021

 

Otporaš

Mile

Boban

 

GOD’S KIND CARE

BOŽJA VRSTA NJEGE

LA BIENVEILLANCE DE DIEU

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas_dh/20210720_Otporas-GOD’S_KIND_CARE_BOZJA_VRSTA_NJEGE.pdf

 

Bog! dragi moj brate Dragutin Šafarić i svi Vaši Šafarići,

Najljepša hvala na poslanim prilozima. Ja se Vama divim. Vi ste majstor kojem se ja zbilja divim i kojeg naša hrvatska povijest nikada neće zaboraviti. Vašim trudom i prilozima tražeći i izvlačeći iz zaborava mnoge hrvatske vrlo vrijedne povijesne dogodovštine, hrvatska nadolazeća pokoljenja vam nikada neće zaboraviti.

Vas će smatrati IZVOROM DOGODOVŠTINA.

       
 

2020

Otporaš

Mile

Boban

MILE

CROATIA

 

OFFICIALE

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20201110_Trump_Mile-CROACIA-123456789.jpg

 

 
       
 

1970

1990

 

Otporaš

Mile

Boban

 

PODSJETNIK – NAJPOPULARNIJI HRVATI HRVATSKE POLITIČKE I NACIONALNE EMIGRACIJE OD 1970 DO 1990.

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/1970-1990_Otporas_Najpopularni_Hrvati_Emigracije.pdf

Pregledavajući hrvatski emigrantski tisak iz tog vremena: novine, časopise, knjige olako se može primjetiti ozračje tog vremena kako novi hrvatski politički emigranti zauzimaju važne uloge – da ne kažem radikalne – u gibanju i zacrtavanju novog puta i novog rada za oslobođenje Hrvatske. Jedan od prvih novih hrvatskih političkih emigranata je bio Miro Barešić kada su on i Anđelko Brajković u samoobrani u travnju 1971. godine ubili jugoslavenskog poslanika Vladimira Orlovića u Švedskoj.
       
 

2018

 

Otporaš

Mile

Boban

 

KALEMLJENJE HRVATA IZ JUGOSLAVENSTVA U HRVATSTVO…

Jedne zgode, davno je to bilo,

u doba hrvatske političke emigracije

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20180111_Otporas_Kameljenje_Hrvata_iz_Jugoslavenstva_U_Hrvatstvu.pdf

Vi pjevate Titove i partizanske pjesme, što je isto kao pričanje i veličanje jugoslavenstva, a svako jugoslavenstvo je čista politika. Najprije mukac, tišina, da bi iza toga nastala graja, vika, polemika i sl. Priđe jedan k nama i sav uzrujan poče nam kruničati svoje jade: da mu je njegov nano bija u partizanima i nosija pravu pravcetu srpsku šajkaču sa petokrakom na glavi. On se je sa četnicima i sa partizanima skupa borija protiv okupatora. Pitam ga: pa tko su bili ti okupatori, našto on ko’ iz rukava da su to bili Ustaše. Tada sam mu sve lijepo pojasnio, a čovjek je od Sinja, jer se je uvijek kleo “Sinjske mi Gospe” da su Ustaše Hrvati kao što je i njegov nano bio i ostao Hrvat, samo u službi srpskog četništva i jugoslavenskog partizanstva.
       
 

2011

 

Otporaš

Mile

Boban

 

15 0PISA SA TEME

“HRVATSKA I USTAŠTVO”

2008-2009

Jedan dio zapisa sa teme HRVATSKA I USTAŠTVO iz 2008

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/20110704-15_0pisa_sa_Teme_Hrvatska_i_Ustastvo_2008-2009.pdf

 

Pošto je naša Hrvatska patila preko sedamdestet godina da dodje do naše HRVATSKE ISTINE, Otporaš je odlučio otvoriti osobnu stranicu i … Želim otvoriti osobnu stranicu pod imenom HRVATSKA I USTASTVO. Odmah želim naglasiti da ova ” kontroverzna ” tema nije tema za ikakove provokacije, već za ozbiljne polemike pa koliko god one kritične bile. Sa moje, Otporaševe strane, ja ću – ne samo nastojati – nego biti toliko tolerantan da se neću dati izazvati/provocirati. Zato, uljudno i hrvatski, molim sve one Gradjane Novinare portala javno.com i ostale koji iz bilo kojih želja i motiva žele pisati, odgovarati, razglabati, ili ako to oni hoće nazvati “bistrenje pojmova” o ovoj temi “Ustaštvo”, neka to bude na visini dostojanstva, na visine želje za saznati istinu o ovoj temi koja nam je toliko crnila nanijela na naše lijepo hrvatsko ime u zadnjih 65-70 godina. Otporaš će nastojati, stručno i uljudno, odgovarati na sva postavljena pitanja u svim svojim najboljim mogućnostima njegova znanja.
       
 

1987

2009

 

Otporaš

Mile

Boban

 

ŠTO SE JE PREŠUTIJELO REĆI U OVOM ČASOPISU

“MATICA” br. 12. 2009,

Mile Boban, Otporaš će NADOPUNITI

 

http://www.safaric-safaric.si/hup_otporas/1987-2009_HNO_Otporas_Tudman_Sopta_nadopuna.pdf

Priložena slika je “Hrvatske Matice Iseljenika” Božićni broj 12. 2009., st 41, 42, 43. Mile Boban, Otporaš će nadopuniti ono što se je u ovom opisu namjerno – ili ne – ispustilo. Dosta je namjernog uveličavanja, kićenja tuđim perjem i prešućivanjem istine. Bit će malo predugo sve prepisati, ali ću napriskok prepisati neke stavke a između njih ubaciti neke manjkavosti ili nadopune, naravno koje su meni poznate. Prilažem sliku s Franjom Tuđmanom na Prvoj Konvenciji HDZ u Clevelandu 20 i 21 siječnja 1990., koja, neka bude dokaz – URBI ET ORBI –  kako je dr. Franjo Tuđman u suradnji s hrvatskom političkom emigracijom, poimenice Hrvatskim Narodnim Otporom, HNO organizirao Prvu Konvenciju HDZ u Clevelandu 20 i 21 siječnja 1990. I neka se ne zaboravi da je to bio početak uspona HDZ za Obnovu Druge Hrvatske Države u obliku RH.
       
     

* * * A K T U A L N O * * *

http://www.safaric-safaric.si/dragutin.htm

 

 

.

PIETETA – E-mail: dragutin.safaric75@gmail.com

 

 

 


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)