HRVATSKI FOKUS: “Pismo dr. Mate Meštrovića Mili Boban od 5. listopada 1980”. godine.

Priložena slika je Mile Boban kada je na sudu hrvatskoj desetorki, članovina Hrvatskog Narodnog Otpora, HNO u Njuorku 29 travnja 1982. godine svjedočio protiv 14 krivičnih točaka protiv mene, a jedan od njih je bila da je moj stric Mate Boban (1919-1966) bio službenik Mostarske Udbe. Tada sam ja pisao mojoj strini Ani koja je živjela u Velikoj kod Slavonske Požege da mi pošalje Potvrdu Mrtvočnice njezina muža Mate, dakle moga strica Mate. Dobio sam dvije Mrtvačke potvrde, mojeg oca Petra i mojeg strica Mate, a oni su dva brate. Prilažem poveznicu sadržaja sa svim detaljima. Hvala svima na strpljenju čitanja jednog dijela povijesti hrvatske političke emigracije iz onog doba, doba 1982. godine.  Prilažem poveznicu gdje se nalaz sadržaj…

 

 

Povijest

Pismo dr. Mate Meštrovića Mili Boban od 5. listopada 1980. godine

Čini mi se da bi bilo više discipline i usmjerenog rada u našoj političkoj emigraciji da nije poginuo da Maks Luburić nije poginuo

Dr. Mate Meštrović je bio Tajnik Hrvatskog Narodnog Vijeća, HNV. Ja sam njega upoznao u lipnju 1971. godine na Konvenciji Hrvatske Bratske Zajednice, HBZ, koja se je održavala u gradu San Franciscu. Kako sam bio član te organizacije “Ogranak HBZ Ivan Meštrović 1007”, imao sam pravo pristupa toj Konvenciji. Dr. Mate Meštrović (Zagreb, 13. IX. 1930.) je bio delegat Konvencije HBZ-a. Tu smo se upoznali i s vremena na vrijeme i po potrebi pisali jedan drugome. Kako smo nas obadvojica bili aktivni u hrvatskom emigrantskom političkom gibanju, on mi se je javio s ovim pismom i preko istog mi dao do znanja što se sve govori o organizaciji HNO-a (Hrvatskog Narodnog Otpora) kojoj sam ja tada bio Pročelnik za Sjevernoamerički kontinent. Ja tada nisam ni slutio da će ikada doći nužda da ja o ovome pismu pišem poslije punih 35 godina.

Također gosp. dr. Mate Meštrović je poslovno došao u San Francisco u svibnju 1981. godine. Mene je nazvao u nedjelju 24. svibnja oko dva sata poslije podne i zaželio se sa mnom sastati. Sastali smo se u DOMU HRVATSKIH UDRUŽITELJA na adresi 415 Grand Avenue u South San Francisco. Ostali smo u lijepom razgovoru najmanje tri sata. Kroz taj naš razgovor dr. Meštrović mi je dao naslutiti da se nešto sprema i da će se nešto ubrzo dogoditi pojedinim članovima organizacije OTPORA. Nekoliko puta je rekao da se čvrsto nada da se meni ne će ništa dogoditi, tim više, kako je sam rekao: “…Tko će tvoju obitelj sa šestero djece uzdržavati i odgajati…” Da se nije dogodilo ono što se je dogodilo u rane sate, u jutro, četvrtak 25. lipnja 1981. godine, ja nikada ne bih ni pomišljao na ovo pismo, pa čak ni na ono što je prof. Mirko Vidović rekao 21. ožujka 1981. godine u kući Stiva Butigana u glavnom gradu Kalifornije Sacramentu, između ostaloga i ovo: “…Vidjet ćete što će se za par mjeseci dogoditi nekim članovima Otpora, Ranku Primorcu, Mili Bobanu i drugima…” Skupina oko Mirka Vidovića, Jozo Vrbić, Jakša Kušan, Marica Lević, Ivo Vučičević i još (po)neki koji su s njim surađivali, su bili svjesno ili nesvjesno, namjerno ili ne suradnici stranih i obavještajnih služba. O tome je pisao i Domagoj Margetić na svojoj mreži: CENZURIRANO. Zato, danas, na blagdan sv. Mihovila 29. rujna 2016. godine, dakle 35 godina poslije svih tih nezgoda mogu mirne duše i savjesti reći da je dr. Mate Meštrović nešto naslućivao ili znao, jer je to čuo iz krugova s kojima je surađivao, s kojima je bio u društvu, koje je slušao, pa je mene kao prijatelja htio indirektno upozoriti. Ovim putem želim se zahvaliti mojem prijatelju dru. Mati Meštroviću s jednim velikim HVALA na upozorenju! Mile Boban, Otporaš.)
Bilo bi nam milo kad bi Otpor aktivno sudjelovao u radu i vodstvu Vijeća…

Fairleigh Dickinson University
5. listopada 1980.

Mr. Mile Boban
1190 Tournament Drive
Hillsborough, California
94010

Poštovani g. Boban,
Želio sam Vam odmah pisati nakon našeg telefonskog razgovora, no nisam stigao. Otpočela mi je škola, a imam i razne druge poslove. (Dr. M. Meštrović je profesor i predavao je na gore spomenutom Univerzitetu, mo.) Na primjer ovih dana ponovo čitam (proofread) čitavu Tuđmanovu knjigu, koja izlazi u siječnju, da ispravim tipografske i druge greške. A sada su mi natovarili i to da dotjeram na engleskom neku Rullmanovu studiju o kršenju ljudskih prava u Jugoslaviji, koju hoće da predaju Madridskoj konferenciji krajem godine.

Ono glavno o čemu sam Vam želio pisati je sljedeće: Bilo bi nam milo kad bi Otpor aktivno sudjelovao u radu i vodstvu Vijeća, pa smo se razgovarali i o tome koga od uglednih Otporaša bi bilo moguće uključiti u vodstvo nakon izbora za četvrti Sabor sredinom iduće godine. Tako se je u više navrata spominjalo i Vaše ime. Od nekih čujem da je problem bio u tome da se neke druge grupacije razmimoilaze ideološki s Vašom organizacijom OTPOR, pa da ne će da glasaju za Vaše ljude. (Ako se samo ovo uzme u obzir, postaje automatski jasno da je čelno vodstvo HNV-a s njegovim predsjednikom prof. Mirkom Vidovićem i onih 30 Sabornika koji su sačinjavali HNV, među kojima je bio i državni svjedok s imunitetom sada pok. Jozo Vrbić, a sa kojima je dr. M. Meštrović bio u društvu, a polovica od tih Sabornika HNV-a su bili protiv hrvatske organizacije OTPORA, dr. Meštrović iz svoje hrvatske uljudnosti na indirektan način meni daje do znanja kakova politička klima je bila u vodstvu HNV-a. Mo. Otporaš.) Međutim, meni se čini, da je moguće prebroditi teškoće i zapreke ako postoji dobra volja i razumijevanje sa obje strane.
Vaša je organizacija, koliko mi je poznato, odlučna i borbena, pa neki tvrde da je baš zbog toga pod teškim udarom Udbe i infiltracijom njenih agenata, koji žele da podijele i razbiju organizaciju. Stoga se nadam da će Vama i drugim razboritim ljudima uspjeti da održite i sredite organizaciju tako da se svi zajedno možemo djelotvorno posvetiti glavnim nacionalnim i političkim ciljevima, mjesto da se međusobno sukobljavamo. (Samo u ovom paragrafu je dovoljno rečeno za svakog Hrvata, i onog koji je bio za rad Hrvatskog Narodnog OTORA u rušenju Jugoslavije i za Obnovu Hrvatske Države, i onog koji je bio protiv rada Hrvatskog Narodnog OTPORA u rušenju Jugoslavije i za Obnovu Hrvatske Države. Mo. Mile Boban, Otporaš.)
Kao što sam Vam bio spomenuo, bio sam se svojevremeno upoznao u Madridu s generalom Luburićem i s njime sam se dosta dugo razgovarao. Na mene je napravio dojam čovjeka koji izvanredno brzo shvaća srž problematike i koji je bio širok i fleksibilan u svojim političkim nazorima, kao što se vidi iz toga da je bio prvi koji se je založio za izmirenje svih hrvatskih političkih struja. Čini mi se da bi bilo više discipline i usmjerenog rada u našoj političkoj emigraciji da nije poginuo.

S poštovanjem
Mate Meštrović
10 Ackerman Road
Saddle River, N.J. 07458

Mile Boban


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)