HRVATSKI FOKUS: “NEKA SVATKO ZNADE”, Izvor: “Nezavisna Hrvatska Država, Glavno glasilo Hrvatskog Domobrana, Siječanj 1935”.

Povijest

NEKA SVATKO ZNADE – Borba za podpuno prekinuće i razrješenje bilo kakovog državnopravnog veza s Beogradom i Srbijom

Na priloženoj slici je Maitre (odvjetnik dr., mo.) Georges Desbons branitelj Ustaša Pospišila, Raića i Karlja i Poglavnik 1942. godine prigodom djeljenja zaslužene Medalje Maitre Georges desbons.

Nezavisna Hrvatska Država, Glavno glasilo Hrvatskog Domobrana, Siječanj 1935.

Borba hrvatskog naroda, što ju vodi proti beogradskim nametnicima ima potpuno određene ciljeve. Do danas je već svakome postalo jasno, da hrvatski narod ne će ovoga stanja u kome se sada nalazi, te da upire sve svoje snage, da ga promijeni. Ne samo hrvatski narod, nego i svi drugi narodi, cijela svjetska javnost, znade danas posve dobro, da će ta borba biti povedena do kraja, a dokaz tome su već do sada pružili hrvatski borci- osvjedočavaju svakako da će ta borba donijeti pobjedu i rezultate, koje hrvatski narod želi.

Tkogod se je malo interesirao za hrvatsku narodnu stvar, te ju pregleda ma i površno, mogao se osvjedočiti, da cilj hrvatske narodne borbe nije tek rušenje i promjena momentalnog beogradskog režima, nije borba tek za rušenje i mijenjanje sadanjeg unutarnjeg državnog centralističkog uređenja tako-zvane Jugoslavije, nije borba tek za neku autonomiju, federaciju ili konfederaciju nego je to borba za podpuno prekinuće i razrješenje bilo kakovog državnopravnog veza sa Beogradom, i Srbijom, a za uzpostavu potpuno samostane i nezavisne Hrvatske.
SAMOSTALNA I NEZAVISNA HRVATSKA DRŽAVA IMA SE USPOSTAVITI NA CIJELOM HRVATSKOM POVJESTNOM I NARODNOM PODRUČJU, TO JEST U SVIM POKRAJINAMA HRVATSKE, KOJE SU U PROŠLOST OBITAVALI I SADA OBITAVAJU HRVATI, ONA IMA BITI TAKO SAMOSTALNA I NEZAVISNA, DA BUDE IMALA SVE ATRIBUTE DRŽAVNOSTI, KAO I SVAKA DRUGA SLOBODNA DRŽAVA.

Boreći se za slobodu, hrvatski narod ne će da uspostavljena Hrvatska Država, nakon što razriješi veze sa Srbijom, dođe opet u bilo kakovu državnopravnu vezu bilo s kojom drugom državom.

Slobodna i Nezavisna Država Hrvatska živjet će u prijateljstvu i u dobrim gospodarskim odnošajima sa susjednim državama, naročito onima, na koje je upućena prirodnim putem i posebnim prijateljstvom, nu ona ne će niti ne smije doći u bilo kakovu političku ovisnost, o kojoj drugoj državi ili o kom drugom narodu.

NITI SE SMIJE POVRATITI ONO ŠTO JE NEKADA BILO; NITI SE SMIJU PRAVITI KAKOVI NOVI ODNOŠAJI PA BILO S KIME, ŠTO BI ZNAČILO OPET NEKU ZAJEDNICU I VEZ S DRUGIMA, PA MAKAR I TAJ VEZ BIO I NAJMANJI I NAJNEZNATNIJI. Ovo što je ovdje rečeno, nije tek želja ili misao pojedinca, nego je to sigurno misao, želja i čvrsta odluka cjelokupnog hrvatskog naroda.

To je tako i prirodno, jer je hrvatski narod u svojoj davnoj i nedavnoj prošlosti a i u sadašnjici gorko izkusio svu težinu i nesreću svojih veza bilo s kime, to je izkustvo skupo platio svojom krvlju, svojim mukama i svojim bolovima, pa je i odatle naučio, da je uvjet njegove sreće i blagostanja njegova podpuna državna nezavisnost, te se danas i bori samo za nju i nikakovu drugu kombinaciju.

Ovo je prirodno i jasno, te o tome ne bi trebalo potrošiti niti jedne riječi, kada se od vremena do vremena ne bi pojavljivale neke aluzije na to, kao da hrvatski narod želi, da Hrvatska, kada se oslobodi, bude opet sačinjavala neku zajednicu sa kojom drugom državom, ili kako se je to bilo pisalo s Austrijom.
NE, TOGA HRVATSKI NAROD NE ĆE I NE ŽELI, NI S AUSTRIJOM NITI IKOJOM DRUGOM DRŽAVOM, BAŠ TAKO KAO NI SA SRBIJOM. TOGA HRVATSKI NAROD NE ĆE I NE ŽELI, NITI ĆEMO TOGA IKADA DOZVOLITI, PA I POD CIJENU SVOJIH ŽIVOTA.

Ne ćemo dopustiti, da se ikada više povrati godina 1918., kada su zvani i nezvani, ili bolje rekuć baš nezvani izručivali hrvatske zemlje tuđinu u ruke pod vidom tobožnjeg nekakvog bratstva, i zajednice.
Pravi prijatelji naše slobode i uzpostave naše nezavisne hrvatske države to od nas ni ne traže. Proti neprijateljima, koji bi nam takova šta nametnuti htjeli, znati ćemo se boriti baš tako kao i proti beogradskim uzurpatorima, a može biti o tom na čistu i siguran da ćemo svakom onom, tko bi o tom odlučnom času pokušao obnoviti godinu 1918. stati najodlučnije na put, sa svim sredstvima to zapriečiti i u samom zametku bezobzirno ugušiti.

BORBU, KOJU SMO POVELI, NE VODIMO ZA NIKAKOVE POLITIČKE KOMBINACIJE, NEGO ZA UZPOSTAVU SAMOSTALNE I NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE TO TREBA SVATKO ZNATI!

Dr. Ante Pavelić.

Otporaš nadodaje 25. 9. 2013. da dr. Ante Pavelić te godine 1935. sebe nije titulirao Poglavnik, jer on tada još nije bio Poglavnik.

Mile Boban, Otporaš, 25. IX. 2013., https://otporas.com/neka-svatko-znade-nezavisna-drzava-hrvatska-glavno-glasilo-hrvatskog-domobrana-1935-izvor-stina-hrvatskih-pradidova/

HRVATSKI FOKUS

Marijan Majstorović

3:59 AM (3 hours ago)
to me

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55833/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55842/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55846/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55854/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55850/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55904/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55912/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55836/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55814/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55817/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55918/

 

 1. https://www.hrvatski-fokus.hr/2024/02/55781/

 

Pozdrav

Marijan


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)