Dvije slike Dragutina Ježine i drugih, Lyon, Francuska 1962.

 

                    Dvije slike Dragutina Ježine i drugih, Lyon, Francuska 1962.
                                                              Prva slika
image.png
Danas, četvrtak 5 rujna 2024. godine sam u jednoj od mojih kutija pronašao ovu sliku. Reći ću o ovoj slice čega se još sjećam poslije punish 62 godine.
Ja sam u Parizu bio član organizacije HOP-a, Hrvatski Oslobodilački Pokret, društvo Evanđelist Vrhbosanski dr. Ivan Šarić. Mene je to društvo zadužilo da odem u Lyon održati govor za Deseti Travnja. Društvo HOP-a u Lyonu je organiziralo proslava za Deseti Travnja u subotu 7 travnja 1962. Dvorana je bila dupkom puna. Na bini su bili poredani Hrvati na priloženoj slici u odori hrvatske vojske NDH. Bilo je tu i slikara koji su ovu sliku slikali i meni kasnije poslali. S desna 4 na sliki je Dragutin Ježina, do Dragutina desno je Tomislav Ilinić od Ljubuškog, na lijevo od Dragutina je prezimenom Rendulić, ostalih se ne sjećam. Na slici piše pozadi:
Ovu su Hrvatski Ustaše iz Lyona, Francuska 1962., u kojima vlada žarki i veliki Ustaški Duh u borbi za Hrvatsku Državu. Svi smo članovi organizacije “Tajni Revolucionarni Ustaški Pokret” T.R.U.P. Imali smo par tajnih poligona za vježbanje.
——————————————————————————————————
                                                            Druga slika
image.png
Pozadi ove slike ništa nije napisano, sve je prazno ali je uspomena ovih slika vrlo važna. Na prvoj slici desno od Dragutina Ježine je Tomislav Ilić od Ljubuškoga. On je pravio papire za ići u Ameriku, u Chicago. Tada mi je rekao da će ubrzo dobiti papire i da za Ameriku polazi zrakoplovom iz Pariza, te da će me rado posjetiti. Tu smo se dogovorili. Posjetio me je i kod mene ostao nekoliko dana. Tada mi je ispričao kako su se svi dogovorili da kod krojača naruče hrvatske vojničke odore koje su Ustaše nosile u borbi za očuvanje Hrvatima HRVATSKU DRŽAVU. Krojaču dali su slike po kojima je on ove odore skrojio i napravio. Tomislav mi je rekao da su odore bile vrlo skupe, ali u borbi za Hrvatsku ništa nije skupo, jer se i vlastiti život za NJU DAJE.
Kada sam ja 1982. godine bio tri mjeseca na sudu u Njujorku gdje sam svjedočio za našu Hrvatsku, došao me je Tomislav Ilić iz Chicaga posjetiti. To bio zadnji put da sam ga vidio. ne znam da li je još živ ili ne.
Mile Boban, Otporaš.

image.png