DIO POVIJESTI HRVATA SAN FRANCISKA – TAKO SE TO RADI ZA HRVATSKU!

 Poduzetnik poslova gradnje Doma Hrvatsklih Udružitelja 415 Grand Avenu u South San Francisku, Mile Boban.
Gradonačelnica S.F. Diana Feinsteine i Mile Boban 9. prosinca 1979.

Slika, s lijevo na desno: Annie Boban, Mile Boban Dianne Feinsteine gradonačelnica San Franciska i njezin upravitelj za kampanju drugog mandata 9 prosinca 1979.

Priložena slika će podsjetiti Mnoge Hrvate San Francisca i Bay Area prigodom   HRVATSKOG TJEDNA U SOUTH SAN FRANCISCU u listopadu 1980. godine. Ja sam preko jednog Filipinca, kod kojeg sam neki posao pravio, nešto u njegovoj kući, čega se više detalja ne sjećam, uspostavio kontak sa gradonačelnicom grada San Francisca Dianom Feinstein. Pošto sam u to vrijeme pravio i izgrađivao Hrvatski Dom 415 Grand Avenue, u South San Franciscu, stalno mi se je vrtjela ideja u glavi kako iskoristiti ovo poznajstvo u hrvatske svrhe. Odlučili smo imati  GRAND OPENING u subotu 18 listopada 1980.

Image preview

Za tu prigodu sam se pobrinuo i preko mojih veza pozvao dra. Antu Kadića da dođe održati govor prigodom GRAND OPENING. Hrvatskog Doma u South San Franciscu. Dr. Ante Kadić je rado pristao. Dva do tri tjedna prije otvoranja, tj. GRAND OPENING-a, dobio sam pismo od dra. Ante Kadića da mu je veoma žao, ali da ne može doći, jer, kako kaže da se je nešto neočekivano dogodilo. Tada sam nabrzinu pozvao dra. Vinka Grubišića iz Canade da bude glavni govornik, našto je on rado pristao. Prilažem sliku dra. Vinka Grubišić. Kasnije, godine 1994. bio sam u San Francisku kod djece, te sam posjetio Matu Kovačevića, koji mi (prilažem sliku: Mile Boban i dr. Vink Grubišić iz Kanade koji je bio glavni govornik prigodom otvaranja DOMA HRVATSKIH UDRUŽITELJA 415 Grand Avenue South San Francisco listopada 1980.)

image.png

je tada, uz mnoge priče rekao da mu je dr. Ante Kadić pisao da mu je gosp. Ivo Vučićević pisao da prekida sa njim sve veze ako dođe održati govor za GRAND OPENING., jer to sve vodi Luburićevac Mile Boban. Mnogo sam se iznenadio na ovo što mi je sada pokojni Mate Kovačević otkrio.

Pošto moj engleski nije najbolji bio, zamolio sam brata Rafu (1944-2004) da s menom pođe na sastanak kod gradonačelnice San Francisca Diane Feinstein. Ja sam ju pozvao i zamolio da ona bude ta koja će prerezati vrpcu za GRAND OPENING.  Rekla mi je da joj je žao ali da ona ne može, jer to pripada gradu SSF a ne SF. Rekla mi je da će se ona obratiti gradonačelniku South sanfrancisca Al Acosta da on taj bude. Tako je i bilo. Preko njezine preporuke kum Cvitanović i ja smo otišli kod gradonačelnika Al Acosta koji je rado pristao; ali nam nije mogao udovoljiti molbi da za taj tjedan grad SSF proglasi CROATIAN WEEK, HRVATSKI TJEDAN, nego, ne sjećam se više dali je bilo tjedan ili dva dana prije ili poslije on je nama dozvolio CROATIAN WEEK sa hrvatskim i američkim zastavama s obje strane ulice Grand Avenue, prigodom GRAND OPENING.
 

Neka i ovo priloženo bude dio hrvatske povijesti Hrvata San Francisca i BAY AREA. u borbi za promicanje hrvatskog imena među strancima.

Mile Boban, Otporaš.


Danas, nedjelja 12 siječnja 2020., mnogi Hrvati u Ameriki – iako ne svi – znaju vrlo dobro da je Madame Dianne Feinsteine jedna od vrlo utijecajnih voditelja linije Demokrateke Stranke u Washingtonu. Ovo neka bude očiti znak da su se Hrvati u hrvatskoj iseljeničkoj i nacionalnoj emigraciji grčevito borili za promicanje Hrvatskog Častnog Imena. Mile Boban, Otporaš.